28 Mart 2013 Perşembe

DÜKKAN KAZAN BEN KEPÇE



Geçtiğimiz hafta depoyu temizlemek zorunda kaldım.  Korkunçtu tabii ama bu eziyet sırasında unutulmuş neler buldum neler.

Şimdi bu ne diyeceksiniz.  Tabii buna bakınca pek bir şey anlaşılmıyor.  Şunu bir deneyin:
Sanki bir ata benzemiyor mu?

                                               WU73662A4 WISE KIZILDERİLİ ATLI

Bunlar eski oyuncak kalıpları.  1969 tarihli.  Kurşun asker dökmek için kalıp.  Atlar var, kızılderililer var, kovboylar var.

Mesela bunlar kovboyların ayakları.

Eskiden, her şey bu kadar markalaşmadan, her şey dışarıdan ithal edilmeden,  Toyz ile başlayan oyuncakçı zincirleri açılmadan önceleri mahallelerde oyuncakçı amcalar olurdu.  Bunların büyük bir kısmı sattıkları oyuncakların bir kısmını kendileri imal ederlerdi.  Bazen de böyle kalıplar kullanarak.  Bu minik kalıplar geçmiş o zamanların yadigârları.  Oyuncakların henüz ruhlarının olduğu zamanlara ait yadigârlar.  Bunlar Pinokyo'nun kardeşleri, Chucky'nin değil.

1 yorum:

  1. Ne kadar güzeller ve ne kadar değerli. Çocukken okuduğum kurşun askerin hikayesini anımsattı bu kalıparınız bana. Hani şu tek bacaklı ve bir balerin bebeğe aşık olan kurşun askerin hikayesini.Çok hüzünlü de bir sonu vardı hatırladığım kadarıyla.Keşke onları üreten birileri olsa da şimdiki çocuklarda kurşun askerlerle oynayabilseler.

    YanıtlaSil